R.K. Kerk St. Lambertus

Kerkstraat 5
6626 AJ Alphen
Alphen

Contact: Jos de Lang
Website: https://sites.google.com/site/kerkalphen/
Email: josdelang@kpnmail.nl
Telefoon: 0623738299

Bedrijfsactiviteiten

De St. Lambertus kerk in Alphen kent een historie die vele eeuwen terug voert. Historische opgravingen en ander materiaal hebben een globaal beeld van de geschiedenis van het kerkgebouw in beeld gebracht, waaruit blijkt dat de historie reeds aanvangt in de 10e Eeuw. resten hiervan zijn nog aanwezig en te bezichtigen. Reeds in de vroege Romaanse tijd is er in Alphen een kerkgebouw gebouwd uit tufstenen, waarbij in de 12e Eeuw de toren is aangebouwd. Deze kerk was in 1e instantie een 1-beukig gebouw. In de vroege 13e Eeuw werd de kerk door Dirk van Alfen verkocht aan het Xantens Kapittel. In de 15e Eeuw werd het gebouw aangepast tot een 2-beukig kerkgebouw. Deze vorm bleef bestaan tot de grote verbouwing die van 1929 tot 1934 heeft plaatsgevonden en heeft geresulteerd in het huidige gebouw.

Open Maas en Waal 1 juni 2019

Bezichtiging van de kerk en de 'onderkerk' met vele historische bezienswaardigheden. Er zijn vrijwilligers aanwezig voor vragen en toelichting.

Op deze dag een unieke gelegenheid om in de 'onderkerk' de resten van de kerk te zien die stammen uit de 10e eeuw. Tevens is ook de kerk zelf open voor bezichtiging met een aantal historische objecten en herkenbare delen van het gebouw die vele eeuwen oud zijn. dit kerkgebouw is een van de oude kerken van Gelderland.

Bezoekadres tijdens Open Maas en Waal

Burgemeester Baltussenplein
6626 Alphen