Ewijk is een dorp aan de Waal met 3900 inwoners.

In Ewijk staat Slot Doddendael. In de dorpskern staat een oude kerktoren in romaanse stijl, een restant van de in 1918 gesloopte middeleeuwse kerk. In 1916-1917 was even verderop een nieuwe kerk gebouwd naar een ontwerp van Jos Margry.

 

 

Bedrijven in Ewijk

Binnenkort vindt u hier een overzicht van alle deelnemende bedrijven van de Open maas en waal.

Het oude gedeelte van Ewijk is te vinden in het centrum; daar staan onder andere de oude Toren (zie foto), de nieuwe kerk Sint Johannes de Doper, de oude basisschool De Reuzepas (voorheen de "Duivendonck" en daarvoor de "Pius XII school") en een paar monumentale woningen. In de jaren zeventig is begonnen met de uitbreiding van Ewijk. De eerste wijk die werd gebouwd is Vording 1. In deze wijk zijn veel rijwoningen te vinden en enkele vrijstaande woningen. Vanaf 1975 is men begonnen aan de bouw van Vording 2. In de wijk zijn eveneens veel rijwoningen te vinden, maar ook twee-kapper en enkele vrijstaande woningen. Als derde is de Vording 3gebouwd vanaf 1980. Deze wijk is vrijwel hetzelfde als de Vording 2, alleen in deze wijk zitten enkele 3-laags appartementengebouwen. Al deze wijken zijn voor de voorzieningen aangewezen op het centrum.

Aan het eind van de jaren 80 is het kleine wijkje de Boskamp gebouwd. Hier staan alleen maar vrijstaande woningen op ruime kavels.

Aan het eind van de jaren tachtig is er een uitbreidingsplan gekomen op de wijk Vording 3, met als concept 'Wonen aan het water'. Daaruit is de wijk de Uilenburg ontstaan. Er is veel ruimte voor groen en bijna alle woningen liggen aan het water. De wijk is opgebouwd uit vrijstaande woningen en halfvrijstaande woningen in diverse stijlen.

Daarna is er nog één nieuwbouwwijk gerealiseerd: Schaapslanden & Ruiterslanden. Deze wijk is midden jaren 90 gebouwd aan de oostrand van het dorp. Ook hier staan alleen vrijstaande woningen op grote kavels.