Nieuws

2 juni in Wijchen, Winssen en Hernen
12-05-2018
Met zoveel deelnemers is het moeilijk kiezen over welke organisatie we een bericht schrijven. Er...
Lees meer

Wijchen is een dorp met  34.000 inwoners.

Wijchen heeft veel mooie monumenten zoals het mooie Kasteel van Wijchen

Bedrijven in Wijchen

KunstKring Wijchen

Van oorsprong was Wijchen een agrarisch dorpje waar al bewoning bestond in de Steentijd, blijkens enkele archeologische vondsten. Later ontstonden er woonplaatsen van met name rijke Romeinen. Deze periode is dan ook rijkelijk vertegenwoordigd in het gevonden materiaal; met name op de Molenberg - waar nu de Oude Molen staat - zijn Romeinse graven gevonden met daarin vele voorwerpen van glasmetaal en keramiek. Ook in de andere kernen zijn (restanten van) bouwwerken uit de oudheid gevonden.

Het economische en sociale leven voor de Eerste Wereldoorlog werd beheerst door een klein aantal fabrikantenfamilies. De fabrikanten hadden zich voornamelijk gespecialiseerd op het gebied van auto's en vrachtauto's.

De Edithbrug dateert uit 1872. Hij is in 1940, 1945 en 1948 hersteld na beschadigd te zijn door oorlogshandelingen. Nu rijden er nog dagelijks treinen overheen. Deze spoorbrug bij de Maas was van belang om de omgeving van Wijchen en Nijmegen te heroveren omdat de overige bruggen in de omgeving opgeblazen waren, waaronder die in Nijmegen en Gennep. De brug moest tijdens de oorlog tweemaal hersteld worden, in september 1940 en in februari 1945. De reparatie door de geallieerden was provisorisch, zodat de brug in 1948 definitief hersteld werd, zodat er weer zware treinen met hogere snelheid overheen konden rijden.

 

Midden in het centrum ligt de Markt, waar wekelijks een markt wordt gehouden. Om de Markt liggen een aantal winkelstraten, die samen een middelgroot winkelcentrum vormen. Een gedeelte van de winkels is overdekt, dit overdekte gedeelte heeft de naam: Marktpromenade. Naast de bekende winkelketens zijn er ook een aantal specialistische winkels te vinden. Het centrum biedt ook genoeg eet- en drinkgelegenheden.

Het Kasteel van Wijchen met de Kasteeltuin is in het centrum gelegen evenals de Antonius Abtkerk. Bij het centrum is gratis parkeergelegenheid. Sommige parkeerplaatsen kennen een blauwe zone systeem.